Με μαγιά ιστορίας πέντε γενεών και νέας τεχνολογίας, ελαιόλαδο που δίνει έμφαση στο περιεχόμενο Στη Μεσσηνία ξέρουν από ελαιόλαδο, όµως η οικογένεια Αναγνωστόπουλου ίσως ξέρει κάτι παραπάνω, αφού εδώ και πέντε γενιές, από το 1896, είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του ελαιολάδου στο χωριό Μάνεση, στο ελαιοτριβείο της. Σήµερα η εταιρεία Αναγνωστόπουλος διαθέτει δύο πρότυπες... Διαβάστε Περισσότερα
Όλοι ήταν εκεί. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι της αγοράς, επιστήμονες, συνεταιριστές και πολλοί φίλοι της Agrenda, έδωσαν το παρών το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στην 9η εκδήλωση για τη βράβευση του Αγρότη της Χρονιάς 2018. Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα ο θεσμός του Αγρότη της Χρονιάς φέτος επεφύλαξε μια έκπληξη, εισάγοντας την τιμητική διάκριση, την οποία έλαβε ο... Διαβάστε Περισσότερα
Γεννήθηκε το 1933 από νοµαδική, κτηνοτροφική οικογένεια, µε θερινή βάση το Πρόσβορο Γρεβενών. Κοπατσάρης στην καταγωγή, η µετακίνηση ήταν γραµµένη στο DNA του. Για τους Κοπατσαραίους, νοµάδες της ∆. Μακεδονίας που σταδιακά αναµείχθηκαν µε Βλάχους, βάση θεωρούνταν η περιοχή που βοσκούσαν τα ζώα τους τα καλοκαίρια και προσδιόριζε και την καταγωγή τους. Η έλευση του... Διαβάστε Περισσότερα
Για τις καλλιεργητικές πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας σκληρού σίτου και κατ’ επέκταση υψηλής ποιότητας ζυμαρικών συζήτησαν παραγωγοί και γεωπόνοι στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO. Κατά τη διάρκεια των διαδραστικών αυτών ημερίδων, αναδείχθηκε η αξία του μονοποικιλιακού σιταριού που προσφέρεται πλέον στην αγορά και έχει καλλιεργηθεί με τους «κανόνες»... Διαβάστε Περισσότερα
Την 6η θέση στην κατηγορία της καινοτομίας κατέλαβε ο Χανιώτης Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης στον διαγωνισμό του «Ευρωπαϊκού Βραβείου Νέων Αγροτών». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών. Η συγκεκριμένη επιτυχία αποτελεί σημαντική διάκριση για τη χώρα μας σε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα τους είδους στην Ευρώπη. Το... Διαβάστε Περισσότερα
Η φετινή ζυθογνωσία αποδείχθηκε ο καλύτερος τόπος και τρόπος έκφρασης του πλουραλισμού της μικροζυθοποιίας στη χώρα μας. Περισσότερα ελληνικά μικροζυθοποιεία, νέες ετικέτες και πειραματικές δοκιμές ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία που έκαναν τη φετινή ζυθογνωσία ξεχωριστή. Χορηγός επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο Ζάππειο, ήταν το Beer &... Διαβάστε Περισσότερα
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική γεωργία και στον εγχώριο αντιπρόσωπο αποτέλεσε η επίσκεψη του Samuel R. Allenστη βάση της AgroTech στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος και διευθύνων συμβούλος της John Deere αποτελεί εδώ και χρόνια το «πρώτο βιολί» της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας παγκοσμίως. Ρεπορτάζ: Γιάννης Πανάγος – Γιώργος Κοντονής Αναζητώντας τις ειδήσεις πίσω απ’ αυτή την επίσκεψη... Διαβάστε Περισσότερα
Ο βραβευμένος από την Agrenda για το 2017 ως «Αγρότης της Χρονιάς» σε εκδήλωση στο Λουτράκι, Χανιώτης Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό βραβείο νέων αγροτών» τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Ο καταγόμενος από τις Λουσακιές Κισάμου αγρότης επιλέχθηκε από την Επιτροπή του Συνεδρίου Νέων Αγροτών να εκπροσωπήσει τη χώρα μας... Διαβάστε Περισσότερα
Πολλά φαίνεται να αλλάζουν στην ελληνική αγορά µπύρας µε νέους τύπους, νέες ετικέτες και νέα ζυθοποιεία να προσφέρουν στους καταναλωτές πολλές επιλογές, ιδιαίτερα από το χώρο της µικροζυθοποιίας, διαµορφώνοντας µια νέα κουλτούρα. Ένα ενδιαφέρον ερώτηµα που µπαίνει εδώ είναι πώς αντιδρά σε αυτή τη νέα κατάσταση ο χώρος της εστίασης. Βρίσκεται µπροστά από τις εξελίξεις,... Διαβάστε Περισσότερα
Στις 13 Ιουλίου ανοίγουν οι αιτήσεις στο Μέτρο 4.2.2 Μεταποίησης και Εμπορίας για μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, πυρηνελαιουργείων, αποσταγμάτων οπωροκηπευτικών ή οινοστάφυλων, προϊόντων διατροφής από γάλα γαϊδούρας κ.λπ., οι οποίες θεωρούνται ότι παράγουν «μη γεωργικό προϊόν». Δικαιούχοι στήριξης είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β... Διαβάστε Περισσότερα