3
Mar

Θερμή υποδοχή από Βορίδη στους φετινούς πρωταγωνιστές του Αγρότη της Χρονιάς

Τους παραγωγούς που διακρίθηκαν για τις προσπάθειές τους στα βραβεία θεσμός που έχει καθιερώσει η εφημερίδα Agrenda, Αγρότης της Χρονιάς, συνάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, την Τρίτη 3 Μαρτίου στο υπουργείο.

Αναγνωρίζοντας τον θετικό αντίκτυπο που επιφέρει αυτή η πρωτοβουλία της Agrenda στους πρωταγωνιστές του αγροτικού χώρου της Ελλάδας, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέλησε να γνωρίσει και να συγχαρεί τους νικητές του σημαντικού αυτού θεσμού «που αναδεικνύει τις πρακτικές και τα χαρακτηριστικά που αξίζει να υιοθετήσει η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα» σύμφωνα με τον κ. Βορίδη.

«Είναι ένας θεσμός σημαντικός γιατί αναδεικνύει κυρίως τις καλές πρακτικές. Τις καλές καλλιεργητικές πρακτικές, τις καλές παραγωγικές πρακτικές και μπορεί να αποτελεί πάντοτε ένα σημείο αναφοράς και πρότυπο για το πώς πρέπει να εξελίξουμε την παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Μιλώντας με τους παραγωγούς που τιμήθηκαν με το βραβείο αυτό χάρη στη πρωτοβουλία της εφημερίδας Agrenda, είχα τη χαρά να διαπιστώσω ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν τη δουλειά τους, θέλουν να εξελίξουν την καλλιέργειά τους, αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία παρέχει το υπουργείο μας, προκειμένου να κάνουν επενδύσεις έτσι ώστε να βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης καταλήγοντας: «Θέλω να τους συγχαρώ, να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν και να ενθαρρύνω και την εφημερίδα να συνεχίσει την ωραία αυτή διοργάνωση η οποία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανώσουμε την παραγωγή μας στην Ελλάδα».

Ο παραγωγός κηπευτικών από το Μαραθώνα, Χρήστος Ζαγάρης,ο κτηνοτρόφος από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, Ηρακλής Μπαλαντάνης και οι επικεφαλής του  Αγροτικού Συνεταιρισμού από τα Ομαλά Κεφαλονιάς, «Ορεάλιος Γη», οι προσπάθειες των οποίων ξεχώρισαν στην διοργάνωση του Αγρότη της Χρονιάς 2020, συζήτησαν με τον υπουργό Μάκη Βορίδη τα ζητήματα που τους απασχολούν, μεταφέροντας τις δικές τους παρατηρήσεις πάνω στα τεκταινόμενα της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

«Ήταν τιμή μας που μας υποδέχτηκε ο υπουργός, αποτελεί αυτή η βράβευση ένα επιστέγασμα των προσπαθειών όλων μας και μας οπλίζει με δύναμη να προχωρήσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας» ανέφερε ο Κώστας Μπαζίγος, γενικός διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού Ορεάλιος Γη.

Το δημοσιογραφικό επιτελείο της Green Box Α.Ε.  και η εφημερίδα αγορών και της οικονομίας της υπαίθρου Agrenda,  διοργανώνουν κάθε χρόνο από το 2008, τα Βραβεία «Αγρότης της Χρονιάς».  Μια ιδέα που ξεκίνησε ως απλή επιβράβευση και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους και καταξιωμένους θεσμούς στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής.

Ο «Αγρότης της Χρονιάς» αναδεικνύει τα τελευταία 11 χρόνια,  πρόσωπα και πρωτοβουλίες που διακρίνονται για τη συνεισφορά τους στην αγροτική ανάπτυξη.  Ένας θεσμός στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής που προάγει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και εισπράττει καθολική αποδοχή από παραγωγούς, επιχειρηματικές μονάδες, θεσμικούς και πολιτικούς φορείς.

Τα Βραβεία «Αγρότης της Χρονιάς» απευθύνονται στο σύνολο των συντελεστών της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, αποδίδοντας τιμή σε όσους ξεχωρίζουν για την οργάνωση, την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία. Παράλληλα όμως εντοπίζουν, αξιολογούν και επιβραβεύουν προσπάθειες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου τους και γενικότερα στην οικονομία της χώρας. Τα βραβεία είναι τριών ειδών:

  • Αγρότης της Χρονιάς
  • Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς
  • Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς

και οι νικητές προκύπτουν έπειτα από αξιολόγηση ανεξάρτητης επιτροπής.

 

Οι νικητές των φετινών Βραβείων είναι οι εξής:

 

ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΓΑΡΗΣ

 

Ο Χρήστος Ζαγάρης μεγάλωσε σε αγροτικό περιβάλλον στο Μαραθώνα. Ο πατέρας του είχε κάποια στρέμματα, τα οποία καλλιεργούσαν και πουλούσαν στις  λαϊκές αγορές, σταδιακά όμως επεκτάθηκαν στο χονδρικό εμπόριο. Σήμερα, 30 χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο και παντρεμένος με 3 παιδιά, ο Ζαγάρης έχει επεκτείνει σημαντικά την οικογενειακή επιχείρηση, με τη βοήθεια του αδερφού του.

Οι καλλιέργειες αλλάζουν ανά χρονική περίοδο. Όλο το χρόνο υπάρχει διαθεσιμότητα σε σαλάτες, δυόσμο και μαϊντανό και ανάλογα με την εποχή παράγουν λάχανα, σπανάκι, ρόκα, μάραθο, παντζάρι, τομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες. Συνολικά ως καλλιεργήσιμα στρέμματα, έχουν 750 υπαίθρια και 250 θερμοκήπια, ενώ τα νούμερα της παραγωγής είναι εντυπωσιακά: μόνο σε σαλάτες, παράγουν 2.4 εκατομμύρια τεμάχια το χρόνο. Τα προϊόντα διανέμονται χονδρική σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε εταιρίες με τυπωμένη κομμένη σαλάτα, σε μεγάλα οπωροπωλεία αλλά και σε άλλους παραγωγούς της περιοχής.

Το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης αποτελούν τρεις οδηγοί, ένας επιστάτης, ένας υπάλληλος γραφείου και πάνω από 100 εργάτες χωρισμένοι σε αρμοδιότητες (φύτευση, συγκομιδή, συσκευασία ανά είδος). Για τις ανάγκες των καλλιεργειών της, η επιχείρηση διαθέτει 10 τρακτέρ (τύπου δενδροκομικά και standard) και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό: Σβολοκόφτες, καλλιεργητές, αλέτρι, ραντιστικά, φρέζες και λιπασματοδιανομέα. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων, έχουν 2 μεγάλες αποθήκες – συσκευαστήρια σε Μαραθώνα και Αυλώνα.

Στα μελλοντικά σχέδια, περιλαμβάνεται η βιολογική καλλιέργεια καθώς και η επέκταση της υπάρχουσας καλλιέργειας θερμοκηπίου κατά 100 στρέμματα. Παράλληλα, ο Ζαγάρης προσπαθεί να αυξήσει ποσοτικά αλλά και να βελτιώσει ποιοτικά το – πιστοποιημένο με Global Gap – προϊόν του, συμμετέχοντας σε σεμινάρια πάνω στην καλλιέργεια και τη σπορά, αλλά και σε πειράματα με νέους σπόρους που βγαίνουν στην αγορά.

 

 

 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΠΑΛΑΝΤΑΝΗΣ

Ο Ηρακλής Μπαλαντάνης γεννήθηκε και ζει στο Πετσάλι, στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Απόφοιτος επαγγελματικού Λυκείου, είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η ενασχόλησή του με την πτηνοτροφία και τη γεωργία προέκυψε από την «κληρονομιά» της οικογένειας, αλλά και από το ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα από νωρίς. Ξεκίνησε το 1987, όταν σε ηλικία 13 χρόνων (!) αγόρασε το πρώτο του τρακτέρ μαζί με μια πρέσα χορτοδεσίας, βάζοντας προκαταβολή 300.000 δραχμές που είχε μαζέψει δουλεύοντας.

Ο Μπαλαντάνης έκανε μια πρώτη επέκταση της μικρής οικογενειακής πτηνοτροφικής επιχείρησης από 4.000 σε 14.000 πτηνά. Το 2000 πήρε το πρώτο του δάνειο για την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας, το 2009 ακολούθησαν άλλα 2 πτηνοτροφεία και άλλο ένα κατασκευάστηκε το 2017. Σήμερα, στα 6 πτηνοτροφεία του Μπαλαντάνη εκτρέφονται 85.000 πτηνά πάχυνσης, τα οποία πωλούνται στον Συνεταιρισμό «Πίνδος» στον οποίο είναι μέλος. Από το 2018, ασχολείται και με την αγελαδοτροφία. Έχει 60 αγελάδες ελευθέρας βοσκής (φυλή ελληνική, κόκκινη) το κρέας των οποίων πωλείται σε τοπικά κρεοπωλεία. Όλα τα ζώα εκτρέφονται με φυτικές ζωοτροφές.

Σε ότι αφορά σε καλλιέργειες, γίνονται σε κτήματα ιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα, τόσο για ίδια χρήση όσο και για εμπορική χρήση. Πρόκειται για καλλιέργειες μηδικής (700 στρέμματα) και καλαμποκιού (500 στρέμματα). Ο τεχνολογικός εξοπλισμός έχει και αυτός εμπλουτιστεί στη διάρκεια του χρόνου: ο Μπαλαντάνης έχει 9 τρακτέρ, 2 θεριζοαλωνιστικές, 4 φορτωτές, 8 φορτηγά και όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα.

Οι οικονομικές επιδόσεις του Μπαλαντάνη είναι σημαντικές: ο κύκλος εργασιών του φτάνει τα 850.000 ευρώ ενώ οι συνολικές επενδύσεις του σε πτηνοτροφία, αγελαδοτροφία, μηχανήματα και εξοπλισμό ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ. Όλα αυτά έχουν επιτευχθεί χωρίς συμμετοχή σε προγράμματα. Σε όλη αυτή την αξιοσημείωτη πορεία, ο Μπαλαντάνης έχει τη βοήθεια του νεώτερου αδερφού του Βασίλη και των παιδιών τους, αλλά έχει βρει χρόνο να ασχοληθεί και με τα κοινά: είναι εκλεγμένος Σύμβουλος του ΔΣ του ΑΠΣ ΠΙΝΔΟΣ, εκλεγμένος Πρόεδρος στο Νομικό του Δήμου Ζίτσας και Πρόεδρος στο ΤΟΕΒ Κρύας Λαψίστας.

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας με τον διακριτικό τίτλο «Ορεάλιος Γη» (από το Όρος και Αλς, που σημαίνει θάλασσα) εδρεύει στην κοιλάδα των Ομαλών Κεφαλονιάς, που χαρακτηρίζεται από τις έντονες εναλλαγές απότομων βουνών και ευφόρων πεδιάδων και έχει μέλη του 300 αμπελουργούς.

 

Από τις κυριότερες μονάδες του νησιού στον πρωτογενή τομέα και η κορυφαία αμπελοοινική, διαχειρίζεται και καθετοποιεί από το 1982 ένα από τα κύρια γεωργικά προϊόντα του νησιού, την λευκή ποικιλία Ρομπόλα, καθιστώντας τον αμπελουργικό τομέα ως τομέα αιχμής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ευημερία του τόπου. Η ετήσια παραγωγή της ξεπερνά τους 500 τόνους σταφυλιών, περίπου το 80% της σταφυλικής παραγωγής της Κεφαλονιάς, τόσο Ρομπόλα όσο και άλλες ποικιλίες (Τσαούσι, Βοστιλίδι, Μοσχάτο, Ζακυνθινό και Μαυροδάφνη).

Διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 2450τμ, με εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και με πρατήριο των προϊόντων του στο Αργοστόλι. Στον ειδικά διαμορφωμένο οινοτουριστικό χώρο γευσιγνωσίας και εστίασης με κτίριο 300τμ και υπαίθριο χώρο 600τμ, το οινοποιείο υποδέχεται 100,000 επισκέπτες το χρόνο, οι οποίοι εκτός από τα κρασιά μπορούν να γευτούν τοπικά προϊόντα και πιάτα.

Στην γκάμα των προϊόντων του Συνεταιρισμού περιλαμβάνονται 4 οίνοι Π.Ο.Π. Ρομπόλα Κεφαλληνίας, ένας οίνος ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου και άλλοι 9 επιτραπέζιοι λευκοί,  ροζέ και ερυθροί. Ο κύριος όγκος των πωλήσεων του Συνεταιρισμού γίνεται στη σταθερά αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά του νησιού, ενώ σημαντικές είναι οι πωλήσεις του στην υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ υπάρχει και εξαγωγική δραστηριότητα σε Καναδά και ΗΠΑ (με αυξητικές τάσεις).

Από το 2015, ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε τη δημιουργία αυτοτελούς γραφείου αγροπεριβαλλοντικών μέτρων στο Αργοστόλι, βάζοντας ως στόχο το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ). Εδώ εξασφαλίζει την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ασχολούμενων με τη γεωργική δραστηριότητα, αλλά και την υποστήριξή τους σε ευρωπαϊκά και εθνικά μέτρα και προγράμματα ώστε να μπορούν να αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους.

Leave a Reply