5
Oct

Ο Αγρότης της Χρονιάς 2017 της Agrenda διεκδικεί το «Ευρωπαϊκό βραβείο νέων αγροτών»

Ο βραβευμένος από την Agrenda για το 2017 ως «Αγρότης της Χρονιάς» σε εκδήλωση στο Λουτράκι, Χανιώτης Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό βραβείο νέων αγροτών» τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Ο καταγόμενος από τις Λουσακιές Κισάμου αγρότης επιλέχθηκε από την Επιτροπή του Συνεδρίου Νέων Αγροτών να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό στο οποίο θα μετέχει ένας αγρότης από κάθε χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είναι υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Μετά από μια συνεδρίαση 3,5 ωρών της Κριτικής Επιτροπής και τις παρουσιάσεις των υποψηφίων νέων αγροτών που κατέθεσαν την υποψηφιότητα τους αποφασίσθηκε τη χώρα μας να εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από την Κίσαμο. Αυτό μας έδειξε πόσο μπροστά είναι οι νέοι αγρότες των Χανίων. Υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα στα Χανιά της πολύ καλή δουλειάς των νέων αγροτών» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θ. Βασιλόπουλος.

Από τη μεριά του ο Δ. Σχοινοπλοκάκης μίλησε στα «Χανιώτικα Νέα» για την εκλογή του σημειώνοντας πως «η τιμή είναι μεγάλη για μένα. Η πανελλήνια βράβευση μου έγινε από ένα άλλο φορέα και τώρα η συμμετοχή μου στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό από ένα φορέα που επίσης αναγνωρίζεται από την Ελληνική πολιτεία. Πιστεύω ότι από τη συμμετοχή μου θα αποκομίσω νέες ιδέες, νέα πρότυπα για να καταφέρουμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό για τον τομέα μας.»

Για τους λόγους που κατά την άποψη του επιλέχθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Αγροτών ο κ. Δ. Σχοινοπλοκάκης είπε πως «σίγουρα ήταν οι καινοτομίες μου πάνω στο θέμα της αμπελουργίας και της ελαιοκομίας. Επίσης για την χρησιμοποίηση μηχανημάτων στις καλλιέργειες, αλλά και τη σύνδεση τουρισμού και αγροτικού τομέα κάτι καινούργιο που έχουμε αναπτύξει τελευταία, ενώ σημαντική ήταν η χρησιμοποίηση ΑΠΕ στις καλλιέργειες μας, η ανακύκλωση υλικών και άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις».

Αισιοδοξία παρά τα προβλήματα

«Ήταν μεγάλη η συμμετοχή των νέων αγροτών στις συζητήσεις και στις συνεδρίες, οι ομιλητές μας ήταν εξαιρετική και το συνέδριο ήταν άριστα σχεδιασμένο από την οργανωτική επιτροπή» σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε πως παρά τα προβλήματα «διακρίνουμε μια αισιοδοξία από τους νέους αγρότες, αισιοδοξία από τους νέους αγρότες των Χανίων που θέλουν να αναλάβουν να φτιάξουν μια Τοπική Ένωση Νέων Αγροτών. Πρέπει να παλέψουμε και να δώσουμε τα μηνύματα που πρέπει ώστε να μας ακούσει η πολιτεία. Από το συνέδριο αποκομίσαμε εμπειρίες, πήραμε σημαντικές συμβουλές για την αιγοπροβατοτροφία, την ελαιοκομία, τις ομάδες παραγωγών, τους συνεταιρισμούς, τα σχέδια βελτίωσης. Καταλάβαμε όλοι πως αν δεν συμμετέχουμε, αν δεν προγραμματίσουμε, αν δεν φτιάξουμε τη στρατηγική μας δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω».

Το who is who του Δημήτρη Σχοινοπλοκάκη

Νέος Αγρότης του 2002 σε ηλικία µόλις 24 ετών ο Αγρότης της Χρονιάς 2017, ∆ηµήτρης Σχοινοπλοκάκης, έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γεωργία µε 62 στρέµµατα ελαιώνα, 4 στρέµµατα αµπελώνα και ένα µικρό ζωικό κεφάλαιο το οποίο αντιστοιχούσε σε 41 ζώα και 50 στρέµµατα βοσκότοπου. Με αυτήν τη µαγιά γεννήθηκε λοιπόν η επιχείρησή του µε την επωνυµία «Κτήµα Φιλίππου» στις Λουσακιές Κισάµου, η πορεία της οποίας στο χρόνο δείχνει έναν άνθρωπο, που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί.

Σήµερα ο δραστήριος Κρητικός αγρότης, ο οποίος επιλέχθηκε από την ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ως Αγρότης της Χρονιάς 2017, έχει 110 στρέµµατα ελαιώνα και 10,5 στρέµµατα οινοποιήσιµα σταφύλια, µια 100% βιολογική εκµετάλλευση, µε το αµέσως επόµενο βήµα να τοποθετείται στη δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο κ. Σχοινοπλοκάκης τονίζει, «αν φτιάξω λιοτρίβι, θα µπορέσω να ρίξω τα κόστη παραγωγής και να παίρνω και την ποιότητα ακριβώς που θέλω. Για να πάρεις φαινόλες και αρώµατα από το βιολογικό, θέλει µια διαδικασία που µόνο γρήγορη δεν είναι».

Επίσης σε ό,τι αφορά την επιλογή του για βιολογική καλλιέργεια, ο κ. Σχοινοπλοκάκης θεωρεί ότι µε αυτό τον τρόπο µπορείς «να απευθυνθείς σε πιο εξειδικευµένο κοινό, σε εµπόρους αλλά και καταναλωτές που ψάχνονται για κάτι διαφορετικό» ενώ σηµειώνει ότι όλες οι εργασίες στην εκµετάλλευσή του γίνονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση γεωπόνου και τους ταυτόχρονους ελέγχους από επιθεωρητή της TUV Austria Hellas, η οποία πιστοποιεί την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Όπως είχε ανέφερε ο ίδιος στην Agrenda, η πορεία στο χρόνο ήταν σταθερή και συνεχώς ανοδική: «Το 2003-2004 ολοκληρώσαµε δύο προγράµµατα αναµπέλωσης µε σύγχρονους γραµµικούς αµπελώνες και αυξήσαµε τα στρέµµατα στα 6,5 µε τοπικό Ρωµέικο και Syrah σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα, προϋπολογισµού 28.000 ευρώ. Το 2006 ενταχθήκαµε στο πρόγραµµα Γεωργικού Συµβούλου, ενώ  το 2008 εντάξαµε 90 στρέµµατα ελαιώνες και 6,5 στρέµµατα αµπελώνες σε πρόγραµµα Βιολογικής µε πριµοδότηση 22.000 ευρώ. Το 2009 ξεκίνησε η αντικατάσταση του παλαιού στόλου γεωργικών µηχανηµάτων ενώ το 2011-2014 νέα επένδυση στον γεωργικό εξοπλισµό και σε συστήµατα άρδευσης µε Σχέδιο Βελτίωσης 90.000 ευρώ. Το 2012 εντασσόµαστε στο RICA για εξαγωγές µικρών ποσοτήτων ελαιολάδου σε Ιταλία και Γερµανία µε την ονοµασία “Ο χρυσός από την Κρήτη” σε οικογενειακές συσκευασίες ενώ το 2015  αυξάνουµε τους ελαιώνες σε 110 στρέµµατα και παίρνουµε νέες εκτάσεις µέσω προγραµµάτων από την Πειραιώς για 2 δεξαµενές υδάτων 250m3 και 150m3 , χώρους αποθήκευσης µηχανηµάτων 300m2 και αυξάνουµε σε 10,5 στρέµµατα την έκταση των αµπελώνων. Τέλος το 2016 πήραµε άδεια φύτευσης για  αµπελώνα, ήταν µία από τις 10 που πήρε η περιφέρεια Κρήτης», λέει ο κ. Σχοινοπλοκάκης.

Leave a Reply