30
Οκτ

Στους καινοτόμους Νέους της ΕΕ ο Δ. Σχοινοπλοκάκης

 Την 6η θέση στην κατηγορία της καινοτομίας κατέλαβε ο Χανιώτης Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης στον διαγωνισμό του «Ευρωπαϊκού Βραβείου Νέων Αγροτών». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών. Η συγκεκριμένη επιτυχία αποτελεί σημαντική διάκριση για τη χώρα μας σε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα τους είδους στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών αποσκοπεί στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Παράλληλα αναδεικνύει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι γεωργοί σε αυτόν τον τομέα. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 300 νέοι αγρότες από 19 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι συγκεκριμένοι αγρότες παρουσίασαν το έργο τους και τα επιτεύγματά τους σε ότι αφορά την αειφορία και την καινοτομία.

Την ώρα που ο συνολικός αριθμός των αγροτών στην ΕΕ μειώνεται, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που διοργανώνει την εκδήλωση, και η Νέα Δημοκρατία πιστεύουν και στηρίζουν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των νέων αγροτών μέσα από την ΚΑΠ για μετά το 2020. Γιατί χωρίς νέους αγρότες, η γεωργία δεν έχει μέλλον και χωρίς ισχυρό αγροτικό τομέα, το ευρωπαϊκό σχέδιο θα καταρρεύσει.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της ΝΔ από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αγκαλιάσει το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών.

Το who is who του Δημήτρη Σχοινοπλοκάκη
Νέος Αγρότης του 2002 σε ηλικία µόλις 24 ετών ο Αγρότης της Χρονιάς 2017, Δηµήτρης Σχοινοπλοκάκης.
Ο Δημήτρης έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γεωργία µε 62 στρέµµατα ελαιώνα, 4 στρέµµατα αµπελώνα και ένα µικρό ζωικό κεφάλαιο το οποίο αντιστοιχούσε σε 41 ζώα και 50 στρέµµατα βοσκότοπου. Με αυτήν τη µαγιά γεννήθηκε λοιπόν η επιχείρησή του µε την επωνυµία «Κτήµα Φιλίππου» στις Λουσακιές Κισάµου. Η πορεία του αυτά τα χρόνια δείχνει έναν άνθρωπο, που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί.

Σήµερα ο δραστήριος Κρητικός αγρότης, ο οποίος επιλέχθηκε από την ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ως Αγρότης της Χρονιάς 2017, έχει 110 στρέµµατα ελαιώνα και 10,5 στρέµµατα οινοποιήσιµα σταφύλια, µια 100% βιολογική εκµετάλλευση. Το αµέσως επόµενο βήµα του κ. Σχοινοπλοκάκη τοποθετείται στη δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου. Άλλωστε, όπως ο ίδιος τονίζει, «αν φτιάξω λιοτρίβι, θα µπορέσω να ρίξω τα κόστη παραγωγής. Παράλληλα θα καταφέρω να παίρνω και την ποιότητα ακριβώς που θέλω. Για να πάρεις φαινόλες και αρώµατα από το βιολογικό, θέλει µια διαδικασία που µόνο γρήγορη δεν είναι».

Επίσης σε ό,τι αφορά την επιλογή του για βιολογική καλλιέργεια, ο κ. Σχοινοπλοκάκης θεωρεί ότι µε αυτό τον τρόπο µπορείς «να απευθυνθείς σε πιο εξειδικευµένο κοινό, σε εµπόρους αλλά και καταναλωτές που ψάχνονται για κάτι διαφορετικό», ενώ σηµειώνει ότι όλες οι εργασίες στην εκµετάλλευσή του γίνονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση γεωπόνου και τους ταυτόχρονους ελέγχους από επιθεωρητή της TUV Austria Hellas, η οποία πιστοποιεί την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Ακολουθούν τα βίντεο από την τελετή βράβευσης:

Leave a Reply