ΖΙΩΖΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΙΚΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Νίκος Ζιώζιας είναι 35 ετών και ζει με την γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους στην Ανάληψη Ελασσόνας. Απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, στη συνέχεια σπούδασε και αποφοίτησε από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Έχοντας έτσι τις απαραίτητες γνώσεις, αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να ασχοληθεί ενεργά στον τόπο του με την κτηνοτροφία.

Το 2005 έγινε Νέος Αγρότης και το 2007 έφτιαξε το στάβλο του με τα Σχέδια Βελτίωσης. Σήμερα διαθέτει 1.000 πρόβατα, τόσο φυλής Χίου όσο και διασταύρωσής της, ενώ ο σύγχρονος στάβλος του είναι 1.200 τμ με κεντρικό διάδρομο, εξαερισμό με ανοιγόμενα παράθυρα, αλλά και ανοιγόμενη οροφή «καπέλο». Διαθέτει σύγχρονο αρμεκτήριο 48 θέσεων, παγολεκάνες χωρητικότητας 3 τόνων και σιλό 130 τόνων για τα δημητριακά του, ενώ διαθέτει ηλεκτρονική σήμανση και ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση για κάθε ζώο ξεχωριστά.

Η παραγωγή γάλακτος του Ζιώζια είναι 300 τόνοι τον χρόνο, ενώ περισσότερα από 800 ζώα το χρόνο πηγαίνουν για κρέας. Παράλληλα, καλλιεργεί 300 στρέμματα βρώμη και λιόλιο για ελεύθερη βόσκηση των ζώων του και διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις ανάγκες της καλλιέργειας: τρακτέρ, άροτρα, καλλιεργητή, σπαρτική, πλατφόρμες, αγροτικό όχημα pickup κ.α.

Ο Ζιώζιας είναι μέλος και ιδρυτικό στέλεχος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς» που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012 και δραστηριοποιείται στην επαρχία Ελασσόνας. Βασικά χαρακτηριστικά του Συνεταιρισμού είναι η ομαδικότητα και η συλλογικότητα. Η συλλογή και πώληση του γάλακτος γίνεται ομαδικά, όπως και η προμήθεια ζωοτροφών για τα μέλη του Συνεταιρισμού, επιτυγχάνοντας έτσι και καλύτερες τιμές ενώ ο παραγωγός έχει πια τις ζωοτροφές ετοιμοπαράδοτες στο στάβλο του, χωρίς να ασχοληθεί με την αναζήτησή τους. Επίσης, έχουν εισχωρήσει στην αγορά του κρέατος, ένα σημαντικό έσοδο για τους παραγωγούς, ειδικά μετά την ονομασία «Π.Ο.Π. αρνάκι – κατσικάκι Ελασσόνας».

Η απόφαση να επιστρέψει στα πάτρια και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία, η ενεργός συμμετοχή στην ίδρυση και λειτουργία ενός δραστήριου συνεταιρισμού και πάνω από όλα το αποτέλεσμα, μια σύγχρονη και επιτυχημένη προβατοτροφική εκµετάλλευση, αποτελούν τη δικαίωση του Νίκου Ζιώζια και τον ανακηρύσσουν Κτηνοτρόφο της Χρονιάς.