ΝΙΚΗΤΗΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Oι Παναγιώτης- Ρίζος, Αναστάσιος και Χρήστος Μακρής (48, 46 και 44 ετών αντίστοιχα) μένουν στα Φάρσαλα και συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα τους Δημήτρη. Καλλιεργούν κτήματα στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων και έχουν το φυτώριό τους στο 2ο χλμ Βαμβακούς-Φαρσάλων.
Η οικογένεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη γεωργία, εστιάζοντας στην εντατική καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μετά την επένδυση σε σύγχρονα μηχανήματα συλλογής και καλλιέργειας και τη συνεχή απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας, πολλαπλασίασαν την έκταση καλλιέργειάς τους από τα 100 στα 600 στρέμματα. Η παραγωγή τους φτάνει τους 5,000 τόννους το χρόνο και διατίθεται μέσω ΘΕΣΤΟ σε εργοστάσια (Δ.ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ κ.α.)
Παράλληλα, πέτυχαν πλήρη καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής τους από το 2004, με την κατασκευή του πρώτου φυτώριου–θερμοκηπίου τους για σπορόφυτα βιομηχανικής τομάτας, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009. Περιλαμβάνει θερμοκήπιο 8.5 στρεμμάτων, προβλαστήριο, σπαρτική μηχανή γραμμής πολυσπορείων, υπόστεγα, αποθήκες και γραφεία. Τα σπορόφυτα διατίθενται μέσω συνεταιρισμών όπως οι ΘΕΣΤΟ, ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ, των βιομηχανιών Δ.ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ κ.α αλλά και μεμονωμένων παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει 5 τρακτέρ, Άροτρα, καλλιεργητές και όλα τα απαραίτητα για την επεξεργασία του εδάφους, 2 ψεκαστικά (εκ των οποίων το ένα υπερσύγχρονο με GPS), 2 τοματο-συλλεκτικές μηχανές, μία φυτευτική σπορόφυτων 6 γραμμών, 3 φορτηγά συρόμενα για την μεταφορά των προϊόντων, 3 καρούλια για το πότισμα και στάγδην άρδευση.
Οι πιστοποιήσεις της επιχείρησης περιλαμβάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας ενώ τα σπορόφυτα πιστοποιούνται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο μετά από επισκοπήσεις.
Σε συνεργασία µε εταιρείες σπόρων για επιλογή των καταλληλότερων για την περιοχή νέων υβριδίων, αλλά και αγροχηµικών και λιπασµάτων για την επίτευξη της ιδανικής αναλογίας κόστους/παραγωγής, τα αδέλφια Μακρή αγωνίζονται για την ανάπτυξη της καλλιέργειας στα Φάρσαλα. Η επιχείρηση συνεργάζεται ακόμα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τους τρόπους αντιμετώπισης της οροβάγχης.
Η συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης, ο συνδυασμός της καλλιεργητικής δραστηριότητας και της καθετοποίησης, οι πολλαπλές συνέργειες και η συμβολή στη γενικότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας στην περιοχή τους, είναι τα κύρια στοιχεία τα οποία ανακηρύσσουν τον Παναγιώτη-Ρίζο Μακρή ως Αγρότη Της Χρονιάς.
Ο Παναγιώτης- Ρίζος Μακρής υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Παραγωγών της βιομηχανικής Τομάτας της Ένωσης Λάρισας και ιδρυτικό μέλος του ΘΕΣΤΟ. Θεωρεί ότι το τρίπτυχο επιμονή- υπομονή- λογικό ρίσκο στις επενδύσεις οδηγεί στην επιτυχία. Όπως ο ίδιος αναφέρει στηνAGRENDA πριν κάνει το κάθε του βήμα, το κοστολογεί για να δει τι θα του αποδώσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και δηλώνει πως:
«Νιώθω την ευθύνη ενός δημιουργού, καθώς παίρνω τον σπόρο, τον βλασταίνω, τον μεγαλώνω και τον καρπίζω φτιάχνοντας τροφή για μένα, τα παιδιά μου και τα παιδιά του κόσμου που με περιβάλει. Έτσι συμβάλλοντας στο μεγαλείο της Φύσης, ο κύκλος δημιουργίας μου γίνεται κύκλος ανάπτυξης και συντελεί στην βιωσιμότητα της επιχείρησής μου. Και παίρνω το ρίσκο ενός κύκλου ζωής που ξεφεύγει πια από την δική μου βιωσιμότητα και πάει στην βιωσιμότητα όλων των συνεργατών- παραγωγών μας, καθώς στα θερμοκήπιά μας γίνονται συχνά συζητήσεις και παίρνονται αποφάσεις για την καλλιέργειά τους. Και τους δίνω το καλύτερο δυνατό, απαιτώντας πρώτα από τον εαυτό μου το μέγιστό των δυνατοτήτων του, γιατί τον βάζω στην θέση του παραγωγού που αγωνιά.
Τις επενδύσεις στην καλλιέργεια δεν σταματώ να τις σχεδιάζω σε βάθος χρόνου. Πρόσφατα δίπλα στον χώρο μας ήρθε και εγκαταστάθηκε μεγάλη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας. Αυτό και μόνο εκτοξεύει την δυναμικά αυτής της καλλιέργειας και μου δίνει νέα προοπτική για ανοδικό, καλύτερο μέλλον.»