ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «BIENNA»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση Ελαιοπαραγωγών του Δήμου Βιάννου “BIENNA” εδρεύει στον οικισμό της Άνω Βιάννου, η οποία απέχει 54 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου.

Η επιτυχία μιας δραστηριότητας πηγάζει από τους ανθρώπους της, 73 μικρούς παραγωγούς με ιδιόκτητους ελαιώνες στην ευρύτερη περιοχή. Νέοι και παλιότεροι καλλιεργητές, έχουν ενώσει τον ισχυρό συνδυασμό της ορμής της νιότης με την εμπειρία. Ηγέτης αυτής της προσπάθειας είναι ο Μανόλης Κλαδάκης. Με καταγωγή από την περιοχή, ταξίδεψε ως πλοίαρχος στο Εμπορικό Ναυτικό, αφοσιώθηκε στην ιατρική επιστήμη, άσκησε το επάγγελμα του γιατρού αλλά ποτέ δεν άφησε έξω από τις ασχολίες του την καλλιέργεια της ελιάς. Και όταν ο δυνατός δεσμός του με τον τόπο του και η αγωνία του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, τον οδήγησαν στη θέση του Δημάρχου Βιάννου για οκτώ χρόνια, ασχολήθηκε σε βάθος με το πάθος του και ηγήθηκε της προσπάθειας για την ανάδειξη ποιοτικών τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση των αγρο-διατροφικών δραστηριοτήτων της υπαίθρου.

Ο Συνεταιρισμός στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που αποτελούνται από 2 κτιριακά συγκροτήματα: το ένα περιλαμβάνει το ελαιουργείο και τις δεξαμενές αποθήκευσης για το λάδι, ενώ στο άλλο βρίσκεται η μονάδα της τυποποίησης και τα γραφεία. Στη BIENNA, η παραγωγή του ελαιολάδου ξεκινά αμέσως μετά το λιομάζωμα με το φρέσκο καρπό να μεταφέρεται άμεσα στο ελαιουργείο. Η άλεσή του γίνεται μέσα σε λίγες ώρες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο καρπός θα παραμείνει φρέσκος και αναλλοίωτος, όπως τον «παρέδωσε» η ελιά, ενώ οι δύο γραμμές παραγωγής του ελαιουργείου καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις για τη διαφύλαξη της ποιότητας.

Αφού κατηγοριοποιηθεί με βάση τα φυσικοχημικά αλλά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, το λάδι φυλάσσεται στις κατάλληλες ανοξείδωτες δεξαμενές, έτοιμο για εμφιάλωση. Η μονάδα τυποποίησης έχει την δυνατότητα να εμφιαλώσει περίπου χίλιους περιέκτες την ώρα, ποσότητα που κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και τον όγκο των δοχείων ή των φιαλών. Περιλαμβάνει δεξαμενές και φίλτρα, αυτόματο μηχάνημα γεμίσματος και κλεισίματος, με δυνατότητα εμφιάλωσης γυάλινων, πλαστικών φιαλών και λευκοσιδηρών δοχείων και μια αυτόματη μηχανή ετικέτας για την επικόλληση σήμανσης στα προϊόντα.

Ο προσανατολισμός στην ανάδειξη ποιοτικών τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση των αγρο-διατροφικών δραστηριοτήτων της υπαίθρου και η ποιότητα του παραγομένου προϊόντος ανέδειξαν την ομάδα παραγωγών της ΒΕΝΝΑ ως την Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς.

Πιστοποιήσεις:

  • Πιστοποίηση – σήμα αγροδιατροφικής Σ.Κ.Π.
  • Πιστοποιητικά Agrocert P.D.O.
  • Πιστοποιητικά ISO22000
  • Βεβαίωση Βιολογικών IRIS