4
Φεβ

Tα slides Pulina και Martin πιλότος εξελίξεων στη γεωργία

Πόλος έλξης οι διεθνείς παρουσίες του «Αγρότη της Χρονιάς» 2020 κατάφεραν να μεταφέρουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις στο ενθουσιώδες κοινό των Ιωαννίνων.

Ύµνο στην ελληνική γεωργία και στον Έλληνα παραγωγό αποτέλεσε η ετήσια εκδήλωση απονοµής βραβείων του καταξιωµένου θεσµού Αγρότης της Χρονιάς. Ήταν η 11η απονοµή που µε ιδιαίτερη φροντίδα επιµελείται η εφηµερίδα Agrenda και φιλοξενήθηκε στα Ιωάννινα, στους υψηλής αισθητικής χώρους του Grand Serai.

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση των Ηπειρωτών στην πρόσκληση της Agrenda για τον Αγρότη της Χρονιάς, αποτέλεσε καταλύτη για την επιτυχία της εκδήλωσης, την οποία πλαισίωσαν αγρότες και συντελεστές της αγροτικής παραγωγής απ’ όλη την Ελλάδα.

Φέτος η εκδήλωση είχε στο επίκεντρό της την κτηνοτροφία µε τον Ιταλό καθηγητή Giuseppe Pulina, από το Πανεπιστήµιο του Sassari (Σαρδηνία), να δίνει τον τόνο των εξελίξεων στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος και των τυροκοµικών προϊόντων.  Πολύτιµη ήταν και η συνεισφορά του βραβευµένου µε τον τίτλο του Αγρότη της Χρονιάς 2019 στο Ηνωµένο Βασίλειο Ιρλανδού παραγωγού, John Martin, ο οποίος µετέφερε µια «εικόνα του µέλλοντος» για τα ελληνικά δεδοµένα την οποία ο ίδιος εφαρµόζει στη δική του σύνθετη εκµετάλλευση, µε πρόβατα φυλής και σηµαντικές εκτάσεις παραγωγής ζωοτροφών.  Την εκδήλωση τίµησε µε την ενεργό παρουσία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ενώ παράλληλα εξέχοντα ρόλο είχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριµάνης.

Κατά τη διάρκεια της Ηµερίδας, επίλεκτα µέλη της επιστηµονικής κοινότητας, στελέχη του τραπεζικού τοµέα, παράγοντες της αγοράς µηχανηµάτων και τεχνοκράτες από τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων, κυρίως δε, καταξιωµένοι για τη δουλειά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες θεµατικές ενότητες και παρουσίασαν συγκεκριµένα επιχειρηµατικά projects.

Τον τίτλο του Μεγάλου χορηγού στο θεσµού διατήρησε για 7η συνεχή χρονιά  η εταιρεία λιπασµάτων Yara Hellas. Τις θέσεις των χορηγών µοιράστηκαν η Agrotech S.A (John Deere), η Eurobank, η Interamerican, η Mitsubishi Motors, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός ΠΙΝ∆ΟΣ  και η γαλακτοβιοµηχανία ∆Ω∆ΩΝΗ. Τέλος θέση υποστηρικτή είχε η Bayer.

Leave a Reply