9
Oct

Nέα μονάδα ενσάκισης της Yara Ελλάς στον Βόλο

Κομβικής σημασίας επένδυση για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά, αποτελεί το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο ενσακιστήριο της Yara Ελλάς, δυναμικότητας 2.400 σακιών την ώρα στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, το οποίο μάλιστα κατασκευάστηκε με ίδια κεφάλαια, γεγονός που δείχνει τη πίστη της εταιρείας στη δυναμική της ελληνικής γεωργίας.

Οικοδεσπότης της παρουσίασης – ξενάγησης του εργοστασίου της Yara Ελλάς προς τους δημοσιογράφους την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ήταν ο Νίκος Κυριακίδης Commercial Director της εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 20 χρόνων της Yara της στην ελληνική αγορά. Μιλώντας για το εργοστάσιο, η πλήρης λειτουργία του οποίου ξεκίνησε μέσα στο Σεπτέμβριο (προηγήθηκε η δοκιμαστική του λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι), ο κ. Κυριακίδης χαρακτήρισε «μονόδρομο» την κατασκευή του για την περαιτέρω ανάπτυξη της Yara Ελλάς, καθώς «δεν μπορείς να αναπτυχθείς χωρίς υποδομές», ενώ σχολίασε πως σχεδιάζεται μελλοντικά επέκταση του εργοστασίου, η οποία θα στηρίξει νέα projects που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της γκάμας των προϊόντων της εταιρείας και θα στοχεύουν σε λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του Έλληνα αγρότη.


Ο Terminal Manager της μονάδας στο Βόλο, Θεόδωρος Τσούτσας

Αποκτώντας τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας

Μέσω της μονάδας αυτής, η οποία ενσακίζει το λίπασμα που έρχεται μέσω του λιμανιού του Βόλου χύμα από τουλάχιστον  65 διαφορετικά εργοστάσια της Yara, και τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα (εκτός Πελοποννήσου και Κρήτης).Η Yara Ελλάς κατ΄αυτό τον τρόπο αποκτά τον έλεγχο όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αποκτώντας ευελιξία και βελτιστοποίηση της διαχείρισης των αγορών και των αποθεμάτων της. Όπως τόνισε ο κ. Τσούτσας η Β’ Βιομηχανική Ζώνη Βόλου, επιλέχτηκε καθώς αποτελεί κομβικό σημείο της χώρας, εξυπηρετεί τις μεταφορές και γειτνιάζει με σημαντικές αγροτικές περιοχές.

Από το εργοστάσιο της Yara διανέμονται
μέχρι 1.000 τόνοι προϊόντος την ημέρα

Σημειώνεται εδώ, πως η Yara Ελλάς δίνει πολύ μεγάλη σημασία στους απαράβατους κανόνες ασφαλείας (σύμφωνα με τις διεθνείς διαδικασίες της Yara) που τηρούνται στη νέα μονάδα. Εν προκειμένω κοντά στην είσοδο της μονάδας, υπήρχε και φωτεινός πίνακας με ενδείξεις αναφορικά με τις μέρες χωρίς ατύχημα, που μέτραγε «301 μέρες» συμπεριλαμβανομένων των εργασιών του εργοταξίου, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική αυτή δίνει άψογα αποτελέσματα.

Δυναμικότητας 2.400 σακιών την ώρα

O Terminal Manager του εργοστασίου Θ. Τσούτσας έδωσε πληροφορίες για τη δυναμικότητα της μονάδας. Συγκεκριμένα το terminal, αποτελείται από:

– Στεγασμένο εργοστάσιο έκτασης 8,5 στρεμμάτων

– Αποθήκη Χύδην με 14 bins των 1.500 MT

– Χώρο Ενσάκισης με δύο μηχανές δυναμικότητας 2.400 σακιών την ώρα (1.200 η καθεμία)

– Χώρο εναπόθεσης έτοιμων προϊόντων

– Κλειστό χώρος αποθήκευσης πρώτων υλών

– Κτίριο διοίκησης και γραφεία

– Η μονάδα διαθέτει τρία σημεία φόρτωσης, από τα οποία μπορούν να διανέμονται πάνω από 1.500 τόνοι την ημέρα.

Η νέα ψηφιακή στρατηγική της Yara

Επιπλέον, ο εμπορικός διευθυντής της Yara Ελλάς, μίλησε για τα σχέδια της εταιρείας που περιλαμβάνουν τη στροφή στο digital (ψηφιακό) κομμάτι στην επικοινωνιακή πολιτική του ομίλου με την αρχή να γίνεται με τον ιστότοπο www.yara.gr. Εκεί αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται να έρθει και στη χώρα μας το εργαλείο N-Tester. Το Yara N-Tester είναι ένα εργαλείο χειρός, το οποίο μετράει το άζωτο στα φύλλα και επιτρέπει στον παραγωγό να κάνει γρήγορες και εύκολες μετρήσεις σε αναπτυσσόμενες καλλιέργειες για να προσδιορίσει την ακριβή κατάσταση του αζώτου.  Σε αυτή τη χρονική περίοδο σε φάση καλιμπραρίσματος σε ελληνικές ποικιλίας.

Παράλληλα, ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε στις εφαρμογές Yara ImageITTM και Yara CheckITTM. Η εφαρμογή Yara ImageITΤΜ μετράει την πρόσληψη του αζώτου, βασισμένη στον δείκτη Green Area Index (GAI) στο καλαμπόκι και παρέχει προτάσεις για την επιφανειακή εφαρμογή του αζώτου, μετατρέποντας έτσι το κινητό τηλέφωνο σε έναν υψηλής τεχνολογίας μετρητή της θρεπτικής κατάστασης του φυτού. Η τεχνολογία πίσω από το ImageIT είναι μια ολοκληρωμένη ανάλυση εικόνας που ταξινομεί τα εικονοστοιχεία (pixels) των φύλλων, φιλτράρει περιοχές με «θόρυβο» και μετράει τα εικονοστοιχεία (pixels). Παρά το γεγονός ότι αποτελεί προηγμένο γεωργικό εργαλείο, το ImageIT είναι φιλικό προς το χρήστη και ευέλικτο όσον αφορά τις τεχνικές απαιτήσεις. Δεν απαιτεί κάποιον ιδιαίτερο τύπο κάμερας και λειτουργεί με εικόνες χαμηλής ανάλυσης με μέγεθος αρχείου μικρότερο από 50 – 200 KB. Το ImageIT μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο καλαμπόκι, ενώ έχει προγραμματιστεί η μελλοντικά η επέκτασή του στην ελαιοκράμβη, το σιτάρι και το κριθάρι. Η εφαρμογή Yara CheckITTM είναι ένα εργαλείο που προσδιορίζει την ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών στα φυτά. Αυτό που παρέχει στους αγρότες είναι μια φωτογραφική βιβλιοθήκη καλλιεργειών που επιτρέπει έναν απλό και γρήγορο εντοπισμό πιθανών τροφοπενιών. Μάλιστα, είπε πως η Yara Ελλάς ετοιμάζει νέες συνεργασίες που θα αφορούν τη γεωργία ακριβείας.

Ο Γιάννης Κλεφτάκης, Sales Manager,  της Yara Ελλάς

Leave a Reply