4
Feb

Προϊόν δημοσίου συμφέροντος η φέτα, απαιτεί αυστηρό πλαίσιο

Τα τέσσερα τυριά της μεσογειακής λεκάνης, η φέτα, το ροκφόρ, το πεκορίνο ρομάνο και το μαντσέγκα, δεν είναι ανταγωνιστές αλλά η ουσία της πολυδιαφημισμένης μεσογειακής διατροφής, μαζί με το ελαιόλαδο και ως εκ τούτου, έτσι θα πρέπει να προωθούνται και να προστατεύονται.

Η Φέτα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προϊόν δημόσιου συμφέροντος, να αναλάβει το κράτος το κόστος της προστασίας της κι οι απομιμήσεις που αποτελούν έγκλημα να έχουν τις ανάλογες βαριές κυρώσεις, υποστήριξε ο Ιταλός καθηγητής Υγείας των Ζώων, Giuseppe Pulina, από το Πανεπιστήμιο Sassari της Σαρδηνίας, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Αγρότη της Χρονιάς 2020, που έλαβε χώρα στα Γιάννενα στις 25 Ιανουαρίου.
«Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να την δούμε να τοποθετείται στα ράφια των διεθνών αγορών, δίπλα σε πολύ φημισμένες ετικέτες τυριών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός Καθηγητής.
Για την ανακοπή της φθίνουσας πορείας της αιγοπροβατοτροφίας δεν αρκεί μόνο η ενεργοποίηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, που σαφώς συνιστά μια πολλή σημαντική παρέμβαση για την προάσπιση του προϊόντος και την ανάταξη του κλάδου γενικότερα, ωστόσο αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ.

Για να συμπληρωθεί όλη η εικόνα και να επιτευχθεί ο στόχος, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι επίσης να λειτουργήσει αποτελεσματικά η συγκεκριμένη Οργάνωση με σύμπνοια και συνεργασία όλων των κρίκων της αλυσίδας, ώστε να αναδειχθεί το ΠΟΠ προϊόν ως ένα πραγματικό αγαθό δημοσίου συμφέροντος και να λάβει υπεραξία που θα μπορέσουν να καρπωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ταυτόχρονα, να χτυπηθεί στη ρίζα το έγκλημα της ελληνοποίησης του γάλακτος, να κλείσει η «χαίνουσα» πληγή των «ανοικτών» τιμών στην πρώτη ύλη, να πάψει ο παραγωγός να αντιμετωπίζεται ως ο μόνος ελαστικός κρίκος σε μια αλυσίδα ανελαστικότητας, να αποκτήσει το γάλα των μετακινούμενων το σεβασμό που του αρμόζει και να βρεθεί τρόπος να ξαναπάρουν αξία το αρνί και το μαλλί του προβάτου, ώστε ένα σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής να καλύπτεται από αυτές τις πηγές εισοδήματος.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι ορισμένα μόνο από όσα συζητήθηκαν στη δεύτερη ενότητα της μεγάλης ενημερωτικής ημερίδας που πλαισίωσε τη φετινή 11η εκδήλωση «Αγρότης της Χρονιάς», που διοργάνωσε στην πόλη των Ιωαννίνων ο όμιλος της Green Box και η εφημερίδα Agrenda.

Στο άνοιγμα των εργασιών της ενότητας, που είχε τίτλο «Γάλα – Φέτα Εμπειρία των αγορών», ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρ. Αποστολόπουλος τόνισε πως στην περίπτωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας το ζητούμενο δεν είναι το ποιοι θα έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση, αλλά αν θα επιτελέσει το ρόλο της που είναι το να δώσει στο τελικό προϊόν, εν προκειμένου τη Φέτα, την υπεραξία που της αξίζει -κάνοντας χρήση ακόμη και περιορισμένου χρόνου εναρμονισμένη πρακτική, καθώς το επιτρέπει ο νόμος- και αυτή η αξία θα επιστρέψει σε όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμη και στον πιο αδύναμο κρίκο, που -όπως παραδέχθηκε- είναι ο παραγωγός.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος αν και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον αποκλεισμό της εκπροσώπησης σημαντικών οργανώσεων από την νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση, υποστήριξε πως πλέον αυτό που προέχει είναι να αποδείξει ο καθένας τί προϊόν διαχειρίζεται και να πάρει τις ανάλογες θέσεις για να αναδειχθεί το καλό της φέτας. Δεν παρέλειψε πάντως να στηλιτεύσει τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων κάνοντας λόγο για «θαύμα» από τη στιγμή που το ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα διαρκώς μειώνεται, αλλά παρόλα αυτά οι ποσότητες γάλακτος αυξάνουν, αλλά και το γεγονός ότι οι μεταποιητές παραλαμβάνουν την α’ ύλη από τους παραγωγούς και την τιμολογούν όπως θέλουν αυτοί.

Στην αναντιστοιχία ποιότητας και αξίας που παρατηρείται στο γάλα των μετακινούμενων κοπαδιών της χώρας, αλλά και στην υποτίμηση της αξίας του ίδιου του επαγγέλματος του μετακινούμενου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ελλάδος Γιάννης Δεκόλης σημειώνοντας πως «σήμερα στην αγορά βασιλεύουν όσοι προσφέρουν απιμιμητικά και ψεύτικα τυροκομικά προϊόντα». Ο ίδιος περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μετακινούμενος, καθώς αναγκάζεται να εργάζεται έως και 15 ώρες την ημέρα μαζί με την οικογένειά του κι έχει φτάσει να μην μπορεί να επιβιώσει και ζήτησε να πυκνώσουν οι έλεγχοι ώστε να μπει ένα φρένο σε όσους κλέβουν τον ιδρώτα των παραγωγών.

 

«Τα επαγγέλματά μας ανέκαθεν είχαν προβλήματα και θα συνεχίσουν να έχουν. Όμως το κακό, πλέον, έχει παραγίνει σήμερα», παραδέχθηκε και ο τυροκόμος, Κώστας Καράλης και αφού διερωτήθηκε γιατί δεν δίδεται λύση στο «αόρατο» φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο γάλα, που έχει οδηγήσει στο να «υπερχειλίσει» η εγχώρια αγορά από πρώτη ύλη, τάχθηκε υπέρ των βαριών ποινών σε όσους προβαίνουν σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές. «Ζητείται έλεγχος στη ρίζα. Προκαλώ από αύριο κιόλας να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι και να είμαι εγώ πρώτος που θα ελεγχθώ. Όποιος όμως πιαστεί να έχει κάνει ελληνοποίηση του γάλακτος, να του αφαιρείται η άδεια για τουλάχιστον έξι μήνες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ήταν εκείνος που τόνισε και την ανάγκη να βρεθεί τρόπος επαναξιοποίησης του πρόβειου μαλλιού, αλλά και να δοθεί αξία στο αρνί, διότι «με τις τιμές που έχει σήμερα, τον κτηνοτρόφο δεν τον συμφέρει να το ταΐσει γάλα για να το μεγαλώσει και το πετάει».

Αξιοποίηση του αρνίσιου κρέατος μέσα από την τυποποίηση, όπως το έχουν κάνει οι Πολωνοί, οι οποίοι το πωλούν στα 20 ευρώ το κιλό στη χονδρική, πρότεινε ως διέξοδο και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος υποστήριξε, επίσης, πως θα πρέπει να αλλάξει άμεσα ο νόμος για όσους κάνουν ελληνοποιήσεις γάλακτος. «Με τα πρόστιμα των 15.000 ευρώ είναι σαν να τον χαϊδεύεις και του λες να το ξανακάνει», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και ζήτησε να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο και να κλείνει άμεσα το εργοστάσιο για κάποιο διάστημα, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για άλλους μιμητές. Όσο δε για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, υποστήριξε πως πλέον «μπήκε το νερό στο αυλάκι» και πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές και άλλοι, να πουν ό,τι έγινε, έγινε και να σηκώσουν τα μανίκια και να συνεργαστούν για το καλό του προϊόντος.

Στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» κατάφεραν να ξεπεράσουν την καχυποψία με την οποία τους αντιμετώπισαν αρχικά οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μιχάλης Παναγιωτάκης, τονίζοντας πως πλέον οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί και η επιχείρηση που «όταν την αναλάβαμε ήταν πτωχευμένη, σήμερα έχει αναστηθεί».

Στην κατακλείδα της ενότητας ο Ιταλός καθηγητής Υγείας των Ζώων, Giuseppe Pulina, από το Πανεπιστήμιο Sassari της Σαρδηνίας υποστήριξε πως η Φέτα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προϊόν δημόσιου συμφέροντος, να αναλάβει το κράτος το κόστος της προστασίας της κι οι απομιμήσεις που αποτελούν έγκλημα να έχουν τις ανάλογες βαριές κυρώσεις. «Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να την δούμε να τοποθετείται στα ράφια των διεθνών αγορών, δίπλα σε πολύ φημισμένες ετικέτες τυριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Leave a Reply