23
Jan

ΠΙΟ «ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ» ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ένας αγρότης που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί, ο Δηµήτρης Σχοινοπλοκάκης από τις Λουσακιές Χανίων, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια επενδύει στον ελαιώνα και τον αµπελώνα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο μιας λαμπρής τελετής που διοργάνωσε ο όμιλος Green Box και η Agrenda, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

Μαζί του, τα φώτα της δημοσιότητας μοιράστηκαν ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς Γιώργος Μαγιώνας, προβατοτρόφος από το Λιβάδι Ολύμπου και η Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς, η Ομάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Σταφυλιού «Σύμβολο», από την Καβάλα.

Ευγενής, πρόσχαρος και υπερδραστήριος, ο Αγρότης της Χρονιάς, ∆ηµήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Χανίων, παρέλαβε το βραβείο του από τον εκδότη και διευθυντή της Agrenda, Γιάννη Πανάγο και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε τον όμιλο της Greenbox αλλά και την οικογένειά του για τη στήριξη που του παρέχει από το ξεκίνημά του. Εδώ και 20 χρόνια, ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης επενδύει µε σύνεση στον ελαιώνα και τον αµπελώνα του. Το πιο δυνατό όπλο στη φαρέτρα του, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι η συνειδητή επιλογή του για 100% βιολογική καλλιέργεια. Το επόµενο βήµα του είναι η δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου.

Αυτός ο τόπος θα πάει μπροστά μόνο με την παραγωγή, ήταν το μήνυμα του Κτηνοτρόφου της Χρονιάς Γιώργου Μαγιώνα, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τα ευχαριστήριά του στον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο και στην οικογένειά του, μετά την παραλαβή του βραβείου του.

Το βραβείο της Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης της Χρονιάς απονεμήθηκε στο Γιώργο Μαγιώνα από το Σάββα Μπαλουκτσή, Πρόεδρο ΣΕΑΜ. Ο Γιώργος Μαγιώνας το 2005 απόφασισε να επιστρέψει στο χωριό του και στην οικογενειακή παράδοση, το Λιβάδι Ελασσόνας, και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία ενώνοντας τη νεανική ορµή του µε την οµάδα των κτηνοτρόφων που δηµιούργησαν το 2007 το Συνεταιρισµό «Βοσκός» στον Όλυµπο.

Για την «Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς», τιμήθηκε η Οµάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Σταφυλιού «Σύµβολο». Το βραβείο το παρέδωσε ο Νίκος Κυριακίδης, Εμπορικός Διευθυντής της Yara Hellas, που ήταν ο μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης. Ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ο.Π. «Σύμβολο», Νίκος Μαυρίδης, ευχαρίστησε τα μέλη της Ομάδας και αφιέρωσε το βραβείο στις γυναίκες που εργάζονται στο συσκευαστήριο και στους εργάτες γης.


Αγρότης της Χρονιάς, Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης

Ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης βγήκε Νέος Αγρότης του 2002 σε ηλικία µόλις 24 ετών, έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γεωργία µε 62 στρέµµατα ελαιώνα, 4 στρέµµατα αµπελώνα και ένα µικρό ζωικό κεφάλαιο, το οποίο αντιστοιχούσε σε 41 ζώα και 50 στρέµµατα βοσκότοπου.

Με αυτήν τη µαγιά γεννήθηκε λοιπόν η επιχείρησή του µε την επωνυµία «Κτήµα Φιλίππου» στις Λουσακιές Κισάµου, η πορεία της οποίας στο χρόνο δείχνει έναν άνθρωπο, που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί.

Σήµερα ο δραστήριος Κρητικός αγρότης, ο οποίος αναδείχθηκε σε Αγρότη της Χρονιάς 2017, έχει 110 στρέµµατα ελαιώνα και 10,5 στρέµµατα οινοποιήσιµα σταφύλια, µια 100% βιολογική εκµετάλλευση, µε το αµέσως επόµενο βήµα να τοποθετείται στη δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου.

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς, Γιώργος Μαγιώνας

Το 2005 ο Γιώργος Μαγιώνας απόφασισε να επιστρέψει στο χωριό του και στην οικογενειακή παράδοση, το Λιβάδι Ελασσόνας, και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία ενώνοντας τη νεανική ορµή του µε την οµάδα των κτηνοτρόφων που δηµιούργησαν εν έτει 2007 τον Συνεταιρισµό «Βοσκός» στον Όλυµπο. Ένας  ευλογηµένος τόπος µε τεράστια πλεονεκτήµατα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του υψόµετρου και της γονιµότητας του εδάφους που φιλοξενεί σήµερα 60.000 γιδοπρόβατα. Και ένας Συνεταιρισµός υπερδραστήριος που τροφοδοτεί µε τα προϊόντα του (γάλα, φέτα, γραβιέρα, ξινοτύρι, κεφαλοτύρι, βοσκοτύρι) τις λαϊκές αγορές της Μακεδονίας, της Πιερίας και της Θεσσαλίας αλλά και καταστήµατα delicatessen σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σήµερα ο Γιώργος Μαγιώνας, πλήρως δικαιωµένος για την απόφασή του, «τρέχει» µια επένδυση της τάξης των 250.000 ευρώ, µε 600 πρόβατα και την παραγωγή να ξεπερνά τα 300 κιλά ανά ζώο / έτος, ήτοι 130 τόνους το χρόνο. Οι σταυλικές εγκαταστάσεις της µονάδας, που καλύπτουν µια έκταση 1,5 στρεµµάτων, είναι πλήρως εξοπλισµένες µε αυτόµατη διατροφή, αρµεκτήριο κ.α. ενώ υπάρχουν αποθήκες και σιλό για την αποθήκευση των ζωοτροφών, που παράγονται από τα 250 περίπου στρέµµατα που καλλιεργεί ο κ. Μαγιώνας µε καλαµπόκια, τριφύλλια, κριθάρια και σιτάρι.

Πιο συγκεκριµένα για ζωοτροφές εκµεταλλεύεται 90 στρέµµατα καλαµπόκι το οποίο βγάζει 120 τόνους ετησίως. Σε 150 στρέµµατα καλλιεργεί τριφύλλι που  βγάζει 4.500 µπάλες (5 κοπές) διατηρώντας παράλληλα 200 στρέµµατα βοσκότοπο. «Χωράφια – ζώα – γάλα – γαλακτοκοµικά προϊόντα», συνιστούν το τετράπτυχο της κεντρικής φιλοσοφίας του, ότι δηλαδή πρέπει να καλλιεργεί τις ζωοτροφές του, να έχει τα ζώα του, να παράγει το γάλα και να είναι ο ίδιος παραγωγός γαλακτοκοµικών για να µπορεί να παίρνει την υπεραξία των προϊόντων.

Σηµειώνεται ότι η διατροφή των ζώων και η διαχείριση των βοσκότοπων γίνεται σε συνεργασία µε ειδικούς επιστήµονες, µε τους οποίους συνεργάζονται τα µέλη του Συνεταιρισµού «Βοσκός».

Συλλογική προσπάθεια Ομάδα Παραγωγών, «Σύμβολο»

Την «επανάσταση» στο χώρο του επιτραπέζιου σταφυλιού µε εισαγωγή κατ’ αρχήν και καθιέρωση µετέπειτα νέων ποικιλιών µε κατοχυρωµένα δικαιώµατα, επιχειρεί το αµέσως επόµενο διάστηµα η Οµάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Σταφυλιού «Σύµβολο», η οποία επιλέχθηκε από την ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ως η Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια.

Σκοπός των επικεφαλής της Οµάδας, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2003 στο Ελαιοχώρι Καβάλας µε 80 µέλη, τα οποία εν συνεχεία αυξήθηκαν, είναι η επέκταση κατά ένα – ενάµιση µήνα της σεζόν στο σταφύλι. Ώστε αυτή να διαρκεί ως τα µέσα ∆εκεµβρίου, χρονικό διάστηµα κατά το οποίο σε ολόκληρο το βόρειο ηµισφαίριο υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Σηµειώνεται πως κύρια δραστηριότητα της Οµάδας, που επιχειρεί ταυτόχρονα να εµπλουτίσει την γκάµα των  προϊόντων της και να συνδράµει τους αγρότες της περιοχής, ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και µειώνοντας το ρίσκο είναι η καλλιέργεια, συγκέντρωση, τυποποίηση, εµπορία και εξαγωγή των σταφυλιών από  ποικιλίες Σουλτανίνα, Crimson, Italia, Victoria.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Οµάδας, για το 2016 η συγκοµιζόµενη ποσότητα ήταν 2.200 τόνοι και το σύνολο της κατευθύνθηκε προς εξαγωγές.  Οι χώρες στις οποίες εξάγει είναι: Γερµανία, Ολλανδία, Αγγλία, Αυστρία, Πολωνία. Επίσης ο τζίρος της Οµάδας για το 2016 ήταν 2.500.000 ευρώ. Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου είναι ο Νίκος Μαυρίδης.


Θεοδωράκης: Θα μας σώσουν χώμα, ήλιος και θάλασσα

Την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Κάποιοι γέλασαν όταν το είπαμε ξεκινώντας ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, εσείς ξέρετε γιατί το είπαμε, εμείς θα συνεχίσουμε να το λέμε. Μ’ αυτή τη φράση και απευθυνόμενος στο πολυπληθές κοινό, ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε το χαιρετισμό του στη λαμπρή εκδήλωση βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς 2017, που διοργάνωσε ο δημοσιογραφικός όμιλος Green Box και η Agrenda, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

«Είμαι έτοιμος μετά από όσα άκουσα να πάω στο χωριό και να βελτιώσω το χωράφι», σημείωσε ξεκινώντας το χαιρετισμό του ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να προσθέσει, ότι «είναι πολύ μικρό και δε νομίζω ότι θα με βοηθήσει να ζήσω».

«Πρέπει να βάλουμε ένα μεγάλο εθνικό στόχο», συνέχισε, για να προσθέσει πως: «Αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την αριστεία. Είναι ένας άλλος δρόμος για να φύγουμε από την καταχνιά», δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες.

Χαράλαμπος Κασίμης: Οι προκλήσεις στο νέο διεθνές περιβάλλον, το νέο αγροτικό ζήτημα

Θεσμό χαρακτήρισε την εκδήλωση βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπος Κασίμης, τονίζοντας την συμβολική σημασία που έχει σε σχέση με την παρουσία νέων, καινοτόμων και ελπιδοφόρων αγροτών.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι η χώρα είναι μπροστά σε ένα νέο αγροτικό ζήτημα», τόνισε στην συνέχεια που έχει να κάνει, όπως είπε με την πρόκληση της ανταπόκρισης στο διεθνές περιβάλλον, που δίνει ευκαιρίες αλλά και ασκεί πιέσεις. Πιέσεις που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ δέχεται πιέσεις».

Παράλληλα, όμως εκτίμησε ο κ Κασίμης, οι ευκαιρίες που προσφέρονται απορρέουν από την αυξανόμενη ζήτηση αγροτικών προϊόντων αλλά και τη ζήτηση για προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας, στα οποία η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Θεοφάνης Κουρεμπές: Ηλεκτρονική η δήλωση ζημίας

Στο ρόλο του ΕΛΓΑ γενικότερα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, τονίζοντας ότι ο οργανισμός δεν στηρίζεται στο κέρδος, αλλά στην αλληλεγγύη. Όπως εξήγησε η υποχρεωτική ασφάλιση στηρίζει τον αλληλέγγυο χαρακτήρα του οργανισμού σε μια χώρα που με τις ιδιαιτερότητες τις οποίες έχει επιβάλλεται εκτός της υποχρεωτική και προαιρετικές κατηγορίες, τις οποίες επεξεργαζόμαστε.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έκανε ειδική αναφορά στις προκλήσεις της διοίκησης του οργανισμού για το 2017, αναφέροντας την ηλεκτρονική δήλωση ζημίας και τη χρήση gps στην εκτιμητική διαδικασία.

 

Ποιοι παραβρέθηκαν 

Στην εκδήλωση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων συντελεστών της αγροτικής παραγωγής έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων: ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης (Λακωνία), Γιώργος Τσόγκας και Μαρία Θελερίτη (Κορινθία), Ανδρέας Ριζούλης (Αχαία), ο αναπληρωτής τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης και βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος, ο  βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Βαγγέλης Μπεχράκης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, η πρώην υπουργός Γεωργίας, Κατερίνα Μπατζελή, ο πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχος Κορασίδης, ο Δημήτρης Μήλιος από την γραμματεία αγροτικού της ΝΔ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Κιάτου, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Λουτρακίου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, της ΕΑΣ Αιγίου Θανάσης Σωτηρόπουλος, της ΕΑΣ Κορινθίας Χρήστος Μπαρλιάς, της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης και της ΕΑΣ Κιάτου Κώστας Παπαβασιλείου.
Η ημερίδα 

Με αφορμή και στο πλαίσιο της βράβευσης των τριών διακριθέντων, η Agrenda διοργάνωσε επίσης και μια μεγάλη ενημερωτική ημερίδα, με διακεκριμένες προσωπικότητες του αγροτικού τομέα, των επιχειρήσεων, των τραπεζών και της πολιτείας, ως εισηγητές, αναλύοντας διεξοδικά σε 4 ενότητες τα εξής θέματα: τα προγράμματα στον αγροτικό χώρο, τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες, το καθεστώς φορολόγησης των παραγωγών, τις νέες τεχνολογίες, τις προοπτικές και τις προκλήσεις του επιτραπέζιου σταφυλιού και των κηπευτικών και τέλος θέματα ελιάς και ελαιολάδου.

Παρούσα για αρκετά χρόνια θα είναι η Σουλτανίνα με τις άλλες κλωνικές διαφορές δεδομένων των ποιοτικών χαρακτηριστικών της και για λόγους που έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωσή της, ανέφερε στις εκτιμήσεις του κατά τη διάρκεια του δεύτερου πάνελ που ήταν αφιερωμένο στο επιτραπέζιο σταφύλι ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, γεωπόνος καλλιεργητής από την Κόρινθο που έκανε μία ιστορική αναδρομή στο προϊόν που στηρίζει την τοπική οικονομία από τη δεκαετία του 50’.

Στην ομιλία, που άνοιξε τις εργασίες στην ενότητα αυτή, ο ομότιμος καθηγητής αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης, Γιάννης Φυσαράκης έδωσε μία περιγραφή των προβλημάτων του κλάδου αλλά και τις προοπτικές καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών στη Χώρα μας τις οποίες χαρακτήρισε «άριστες», υπό την βασική προϋπόθεση, άμεσης και έμμεσης, επιστημονικής υποστήριξης των αμπελουργών μας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Νίκος Μαυρίδης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Σύμβουλο» που παράλληλα έλαβε και το βραβείο για την «Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς», επισημαίνοντας σημαντικά σημεία από την ανάπτυξη της καλλιέργειας στην Καβάλα. Μετά, ο Νίκος Μπουνάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Proactive μίλησε για τις απαιτήσεις της αγοράς για το επιτραπέζιο σταφύλι, κάνοντας παράλληλα αναφορά για τα θέματα ασφαλείας και ποιότητας που απαιτούν οι εξαγωγές του προϊόντος.

Τέλος, ο Δημήτρης Σπανός, αγοραστής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου Fresca UK, έδωσε μία εκτενή παρουσίαση για τις αγορές και τις τάσεις στο διεθνές εμπόριο όσον αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση μεταστρέφεται από τις παραδοσιακές ποικιλίες σε ποικιλίες με χρώμα, επίγευση, νέα συσκευασία ενώ ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει ωθήσει τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης σε χαμηλές τιμολογιακές πολιτικές.

Στην ενότητα με θέμα τα κηπευτικά αναλύθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις του κλάδου, καλλιεργητικά θέματα, στοιχεία των δομών παραγωγής και κατανάλωσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου και των σούπερ μάρκετ στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων.

Η συζήτηση άνοιξε με την παρουσίαση του Καθηγητή Λαχανοκομίας του ΑΠΘ, Αναστάσιου Σιώμου, για τους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγική διαδικασία των λαχανικών που δεν είναι άλλοι από τη θερμοκρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Τόνισε ότι «το φως είναι καθοριστικός παράγοντας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων» και ενώ η γεωγραφική θέση εξασφαλίζει στη χώρα μας συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή λαχανικών, τα στοιχεία δείχνουν τα τελευταία 35 χρόνια μείωση των εκτάσεων και του όγκο παραγωγής αλλά διπλασιασμό και τριπλασιασμό των εισαγωγών με κηπευτικά».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Αττικής, Απόστολος Τσιάμας, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία των δομών παραγωγής και κατανάλωσης στο Λεκανοπέδιο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν περίπου 5.200 εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Οπωροκηπευτικών, 2.200 παραγωγοί και από αυτούς οι 1.800 βρίσκονται μόνο σε Ανατολική και Δυτική Αττική, 2.232 έμποροι λιανικής και 871 έμποροι χονδρικής πώλησης (σσ. εδώ υπάρχει η λαχαναγορά του Ρέντη που ανεβάζει τον αριθμό), 488 εισαγωγείς και 871 εξαγωγείς.

Έπειτα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, της startup Farmers Republic, αναφέρθηκε στην απαρχή και στην εξέλιξη των Farmers Markets. Εν συνεχεία, μίλησε για το Farmers Republic το οποίο δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων ανθρώπων, με στόχο και όραμα να προσφέρουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον διάθεσης τροφίμων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Το εγχείρημα που ξεκίνησε ως ένα δίκτυο λιανικής πώλησης για μικρομεσαίους παραγωγούς καταργώντας τους μεσάζοντες τελικά μεταξελίχθηκε σε ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ υπάρχουν και αρκετά καταστήματα στο εξωτερικό (Ελβετία, Ρουμανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, κλπ).

Ακολούθησε η παρουσίαση του Γιώργου Παπαβασίλη, προέδρου του Αγρ. Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, όπου απέδειξε έμπρακτα πως μέσω της σωστής οργάνωσης και της συλλογικής προσπάθειας μπορούν να υπερκεραστούν τα εμπόδια και να λυθούν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι παραγωγοί. Μεταξύ των στόχων του Α.Σ. Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων είναι η σύσταση Διεπαγγελματικής Επιτροπής Κηπευτικών, με κύριο στόχο τις εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τρίτη ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση του Ηρακλή Χριστοδουλάκη, Market Manager για τα Φρέσκα Φρούτα και τα Λαχανικά της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δομικές αδυναμίες της εγχώριας παραγωγής (μικρό μέγεθος αγροτικών εκμεταλλεύσεων, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αύξηση του κόστους εισροών και αύξηση φορολόγησης και εισφορών, κλπ) αλλά και στις καταναλωτικές τάσεις και στις απαιτήσεις του λιανεμπορίου για τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Έχει συνείδηση η νέα ενημερωμένη γενιά καταναλωτών και θέλει πιο ποιοτικό ελαιόλαδο

Η αναγκαιότητα για πιο ποιοτικό ελαιόλαδο κε καθαρά ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά δεδομένου ότι η νέα γενιά καταναλωτών ενημερώνεται και ενσυνείδητα επιλέγει τι θα βάλει στο τραπέζι της κατεδείχθη στη διάρκεια της τέταρτης ενότητας της εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων για μακρόπνοο σχεδιασμό που χρειάζεται ο τομέας του ελαιολάδου στην Ελλάδα έκανε λόγο  ο Άγγελος Μάρκου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της GAEA

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν οι: Μανώλης Καμπουράκης-Ερευνητής ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Καλαϊτζής- Καθηγητής ΜΑΙΧ, Γιάννης Καμπούρης-διευθύνων σύμβουλος ELAWON, Αναστάσιος Κλειτσινάρης-Technical Market BASF, Βαγγέλης Κουτσιούμπας-Γεωπόνος Yara Ελλάς.

Leave a Reply