ΒΑΖΕΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Πρόσωπα και πρωτοβουλίες με εξαιρετική συνεισφορά στην ανάπτυξη της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής ήταν για 8η συνεχή χρονιά οι υποψήφιοι των βραβείων της Agrenda για το 2017, από τους οποίους η ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ξεχώρισε με αυστηρά κριτήρια τους καλύτερους σε κάθε κατηγορία.
Αγρότης της Χρονιάς 2017
Ένας αγρότης που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί είναι ο ∆ηµήτρης Σχοινοπλοκάκης από τις Λουσακιές Χανίων, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια επενδύει µε σύνεση στον ελαιώνα και τον αµπελώνα του. Το πιο δυνατό όπλο στη φαρέτρα του, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι η συνειδητή επιλογή του για 100% βιολογική καλλιέργεια.
Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς
Στον ευλογηµένο τόπο του Ολύµπου και ενταγµένος στη δύναµη του υπερδραστήριου συνεταιρισµού «Βοσκός» ο Γιώργος Μαγιώνας διατηρεί µια σύγχρονη προβατοτροφική εκµετάλλευση, απόλυτα δικαιωµένος για την απόφασή του να επιστρέψει στα πάτρια και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία.
Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς
Επιτραπέζιο σταφύλι ως τον ∆εκέµβριο φιλοδοξεί να προσφέρει στην διεθνή αγορά η Οµάδα Παραγωγών Σύµβολο από την Καβάλα και φαίνεται αποφασισµένη να το καταφέρει µέσα από νέες ποικιλίες, σύµφωνα µε τον πρόεδρό της Νίκο Μαυρίδη.
Αγρότης της Χρονιάς
∆ηµήτρης Σχοινοπλοκάκης
Νέος Αγρότης του 2002 σε ηλικία µόλις 24 ετών ο Αγρότης της Χρονιάς 2017, ∆ηµήτρης Σχοινοπλοκάκης, έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γεωργία µε 62 στρέµµατα ελαιώνα, 4 στρέµµατα αµπελώνα και ένα µικρό ζωικό κεφάλαιο το οποίο αντιστοιχούσε σε 41 ζώα και 50 στρέµµατα βοσκότοπου. Με αυτήν τη µαγιά γεννήθηκε λοιπόν η επιχείρησή του µε την επωνυµία «Κτήµα Φιλίππου» στις Λουσακιές Κισάµου, η πορεία της οποίας στο χρόνο δείχνει έναν άνθρωπο, που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί.
Σήµερα ο δραστήριος Κρητικός αγρότης, ο οποίος επιλέχθηκε από την ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ως Αγρότης της Χρονιάς 2017, έχει 110 στρέµµατα ελαιώνα και 10,5 στρέµµατα οινοποιήσιµα σταφύλια, µια 100% βιολογική εκµετάλλευση, µε το αµέσως επόµενο βήµα να τοποθετείται στη δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο κ. Σχοινοπλοκάκης τονίζει, «αν φτιάξω λιοτρίβι, θα µπορέσω να ρίξω τα κόστη παραγωγής και να παίρνω και την ποιότητα ακριβώς που θέλω. Για να πάρεις φαινόλες και αρώµατα από το βιολογικό, θέλει µια διαδικασία που µόνο γρήγορη δεν είναι».
Επίσης σε ό,τι αφορά την επιλογή του για βιολογική καλλιέργεια, ο κ. Σχοινοπλοκάκης θεωρεί ότι µε αυτό τον τρόπο µπορείς «να απευθυνθείς σε πιο εξειδικευµένο κοινό, σε εµπόρους αλλά και καταναλωτές που ψάχνονται για κάτι διαφορετικό» ενώ σηµειώνει ότι όλες οι εργασίες στην εκµετάλλευσή του γίνονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση γεωπόνου και τους ταυτόχρονους ελέγχους από επιθεωρητή της TUV Austria Hellas, η οποία πιστοποιεί την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
Όπως όµως διηγείται ο ίδιος, η πορεία στο χρόνο ήταν σταθερή και συνεχώς ανοδική: «Το 2003-2004 ολοκληρώσαµε δύο προγράµµατα αναµπέλωσης µε σύγχρονους γραµµικούς αµπελώνες και αυξήσαµε τα στρέµµατα στα 6,5 µε τοπικό Ρωµέικο και Syrah σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα, προϋπολογισµού 28.000 ευρώ. Το 2006 ενταχθήκαµε στο πρόγραµµα Γεωργικού Συµβούλου, ενώ το 2008 εντάξαµε 90 στρέµµατα ελαιώνες και 6,5 στρέµµατα αµπελώνες σε πρόγραµµα Βιολογικής µε πριµοδότηση 22.000 ευρώ. Το 2009 ξεκίνησε η αντικατάσταση του παλαιού στόλου γεωργικών µηχανηµάτων ενώ το 2011-2014 νέα επένδυση στον γεωργικό εξοπλισµό και σε συστήµατα άρδευσης µε Σχέδιο Βελτίωσης 90.000 ευρώ. Το 2012 εντασσόµαστε στο RICA για εξαγωγές µικρών ποσοτήτων ελαιολάδου σε Ιταλία και Γερµανία µε την ονοµασία “Ο χρυσός από την Κρήτη” σε οικογενειακές συσκευασίες ενώ το 2015 αυξάνουµε τους ελαιώνες σε 110 στρέµµατα και παίρνουµε νέες εκτάσεις µέσω προγραµµάτων από την Πειραιώς για 2 δεξαµενές υδάτων 250m3 και 150m3 , χώρους αποθήκευσης µηχανηµάτων 300m2 και αυξάνουµε σε 10,5 στρέµµατα την έκταση των αµπελώνων. Τέλος το 2016 πήραµε άδεια φύτευσης για αµπελώνα, ήταν µία από τις 10 που πήρε η περιφέρεια Κρήτης», λέει ο κ. Σχοινοπλοκάκης.
Κτηνοτρόφος της Χρονιάς
Γιώργος Μαγιώνας
ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ-ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το 2005 ο Γιώργος Μαγιώνας απόφασισε να επιστρέψει στο χωριό του και στην οικογενειακή παράδοση, το Λιβάδι Ελασσόνας, και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία ενώνοντας τη νεανική ορµή του µε την οµάδα των κτηνοτρόφων που δηµιούργησαν εν έτει 2007 τον Συνεταιρισµό «Βοσκός» στον Όλυµπο. Ένας ευλογηµένος τόπος µε τεράστια πλεονεκτήµατα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του υψόµετρου και της γονιµότητας του εδάφους που φιλοξενεί σήµερα 60.000 γιδοπρόβατα. Και ένας Συνεταιρισµός υπερδραστήριος που τροφοδοτεί µε τα προϊόντα του (γάλα, φέτα, γραβιέρα, ξινοτύρι, κεφαλοτύρι, βοσκοτύρι) τις λαϊκές αγορές της Μακεδονίας, της Πιερίας και της Θεσσαλίας αλλά και καταστήµατα delicatessen σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σήµερα ο Γιώργος Μαγιώνας, πλήρως δικαιωµένος για την απόφασή του, «τρέχει» µια επένδυση της τάξης των 250.000 ευρώ, µε 600 πρόβατα και την παραγωγή να ξεπερνά τα 300 κιλά ανά ζώο / έτος, ήτοι 130 τόνους το χρόνο. Οι σταυλικές εγκαταστάσεις της µονάδας, που καλύπτουν µια έκταση 1,5 στρεµµάτων, είναι πλήρως εξοπλισµένες µε αυτόµατη διατροφή, αρµεκτήριο κ.α. ενώ υπάρχουν αποθήκες και σιλό για την αποθήκευση των ζωοτροφών, που παράγονται από τα 250 περίπου στρέµµατα που καλλιεργεί ο κ. Μαγιώνας µε καλαµπόκια, τριφύλλια, κριθάρια και σιτάρι.
Πιο συγκεκριµένα για ζωοτροφές εκµεταλλεύεται 90 στρέµµατα καλαµπόκι το οποίο βγάζει 120 τόνους ετησίως. Σε 150 στρέµµατα καλλιεργεί τριφύλλι που βγάζει 4.500 µπάλες (5 κοπές) διατηρώντας παράλληλα 200 στρέµµατα βοσκότοπο. «Χωράφια – ζώα – γάλα – γαλακτοκοµικά προϊόντα», συνιστούν το τετράπτυχο της κεντρικής φιλοσοφίας του, ότι δηλαδή πρέπει να καλλιεργεί τις ζωοτροφές του, να έχει τα ζώα του, να παράγει το γάλα και να είναι ο ίδιος παραγωγός γαλακτοκοµικών για να µπορεί να παίρνει την υπεραξία των προϊόντων.
Σηµειώνεται ότι η διατροφή των ζώων και η διαχείριση των βοσκότοπων γίνεται σε συνεργασία µε ειδικούς επιστήµονες, µε τους οποίους συνεργάζονται τα µέλη του Συνεταιρισµού «Βοσκός».
Συλλογική προσπάθεια
Ομάδα Παραγωγών «Σύμβολο»
Την «επανάσταση» στο χώρο του επιτραπέζιου σταφυλιού µε εισαγωγή κατ’ αρχήν και καθιέρωση µετέπειτα νέων ποικιλιών µε κατοχυρωµένα δικαιώµατα, επιχειρεί το αµέσως επόµενο διάστηµα η Οµάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Σταφυλιού «Σύµβολο», η οποία επιλέχθηκε από την ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ως η Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια.
Σκοπός των επικεφαλής της Οµάδας, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2003 στο Ελαιοχώρι Καβάλας µε 80 µέλη, τα οποία εν συνεχεία αυξήθηκαν, είναι η επέκταση κατά ένα – ενάµιση µήνα της σεζόν στο σταφύλι. Ώστε αυτή να διαρκεί ως τα µέσα ∆εκεµβρίου, χρονικό διάστηµα κατά το οποίο σε ολόκληρο το βόρειο ηµισφαίριο υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Σηµειώνεται πως κύρια δραστηριότητα της Οµάδας, που επιχειρεί ταυτόχρονα να εµπλουτίσει την γκάµα των προϊόντων της και να συνδράµει τους αγρότες της περιοχής, ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και µειώνοντας το ρίσκο είναι η καλλιέργεια, συγκέντρωση, τυποποίηση, εµπορία και εξαγωγή των σταφυλιών από ποικιλίες Σουλτανίνα, Crimson, Italia, Victoria.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Οµάδας, για το 2016 η συγκοµιζόµενη ποσότητα ήταν 2.200 τόνοι και το σύνολο της κατευθύνθηκε προς εξαγωγές. Οι χώρες στις οποίες εξάγει είναι: Γερµανία, Ολλανδία, Αγγλία, Αυστρία, Πολωνία. Επίσης ο τζίρος της Οµάδας για το 2016 ήταν 2.500.000 ευρώ. Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου είναι ο Νίκος Μαυρίδης.
Bρείτε εδώ το σχετικό φάκελο της εφημερίδας με τα Βραβεία της Αgrenda 2017.pdf