Ο Δρ. Δημήτρης Σκάλκος είναι επί του παρόντος αναπληρωτής καθηγητής στη Διοίκηση Καινοτομίας στις επιχειρήσεις τροφίμων Καινοτομίας, στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα Χημείας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Υπήρξε επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής) και επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο (Τμήμα Χημείας), Οχάιο, ΗΠΑ.
Η καριέρα του Δρ. Σκάλκου επεκτείνεται πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο, για περισσότερα από 30 χρόνια, αφού έχει εργαστεί ως: 1) ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας (BIC) Ηπείρου-Ελλάδας, 2) ιδιοκτήτης της Synthesis Consulting Ltd, 3) συνιδιοκτήτης της Paskal Herbal Extracts S.A. και έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων για περισσότερα από 20 χρόνια με 30 εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες διαφόρων τομέων δραστηριότητας, κυρίως στον τομέα των τροφίμων.
Έχει επίσης εργαστεί ως project manager ή επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 20 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που σχετίζονται με την προώθηση της καινοτομίας, τις καινοτόμες πιλοτικές δράσεις, την ίδρυση ακαδημαϊκών εταιρειών spin off, την ανάπτυξη προϊόντων διατροφής και τη διαχείριση επιχειρήσεων τροφίμων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επί του παρόντος εστιάζονται στην ανάπτυξη όλων των καινοτόμων πτυχών στις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταποίησης, της οργάνωσης, του μάρκετινγκ, των κινήτρων των καταναλωτών και της μεταφοράς γνώσης. Έχει 64 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες, περισσότερα από 20 πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει παρουσιάσει περισσότερες από 40 προφορικές ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι guest editor σε 3 εκδόσεις του περιοδικού sustainability με θέμα τις «καινοτομίες στην αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας»
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Μονάδας Διαχείρισης Καινοτομίας Τροφίμων (Food Business Management of Innovation):
https://foods.chem.uoi.gr